Ο Πέρα Γυαλός είναι το παραδοσιακό λιμανάκι της Χώρας του νησιού, βρίσκεται στους πρόποδες του οικισμού κάτω ακριβώς από το λόφο που δεσπόζει το ενετικό Κάστρο της Αστροπαλιάς.

Φιλοξενεί μια πανέμορφη γραφική παραλία του με βότσαλο και αρμυρίκια, η οποία είναι απόλυτα προστατευμένη από τον καιρό. Γύρω από την παραλία, υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, γραφικά ταβερνάκια και ουζερί, καφέ και γλυκατζίδικα, για τις επισκέψεις σας όλη την ημέρα.

Στον Πέρα Γυαλό δεσπόζει το αρχαιολογικό μουσείο της Αστυπάλαιας, όπου καταγράφονται χαρακτηριστικές στιγμές της ιστορίας του νησιού ανά τους αιώνες. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Νικολάου με την όμορφη αυλή και το χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο.

Από το 2005 που δημιουργήθηκε το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα, ο Πέρα Γυαλός φιλοξενεί μια μικρή μαρίνα για ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής, τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων, ενώ εξυπηρετεί και την τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Καλύμνου – Αστυπάλαιας. Τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα, από την προβλήτα του Πέρα Γυαλού αναχωρούν καθημερινά καραβάκια για ημερήσιες διακοπές στα γειτονικά μικρά νησάκια.

Στο Πέρα Γυαλό είναι συγκεντρωμένες αρκετές από τις υπηρεσίες του νησιού, και συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο, το Αστυνομικό Τμήμα και το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας στο νησί.

Ο ανεκτίμητος θησαυρός του Πέρα Γιαλού είναι η μαγική στιγμή της ανατολής του ήλιου! Τότε οι πρώτες ακτίνες φωτίζουν τη θάλασσα, τα σπίτια της Χώρας, το ενετικό κάστρο, καθώς τα πρώτα καΐκια επιστρέφουν από το ψάρεμα! Επίσης, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τα ασβεστωμένα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στην κεντρική πλατείας της Χώρας, όπου στέκονται οι ανεμόμυλοι.

Η απόσταση από Πέρα Γυαλό προς όλα τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος

  • Χώρα: 500 μ.
  • Λιβάδι: 1,5 χλμ.
  • Ανάληψη/Μαλτεζάνα: 9 χλμ.
  • Αεροδρόμιο: 9 χλμ.
  • Λιμάνι Αγ.Ανδρέα: 7 χλμ.
  • Κέντρο Υγείας: 1 χλμ.

 

Μετακίνηση

Η Αστυπάλαια διαθέτει λεωφορεία που συνδέουν τους βασικούς οικισμούς του νησιού. Υπάρχουν επίσης καταστήματα με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά και δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων και μικρών σκαφών για όσους θέλουν να εξερευνήσουν μόνοι τους το νησί.